CIA vs PKSH

Accounting certifications come in several different forms. Dalluar dallimet në mes tyre është kyç kur ju jeni duke u përpjekur të vendosë që një është e drejtë për ju.

Me kaq shumë shkurtime, gjërat mund të merrni konfuze. Unë jam duke shkuar për të thyer atë për të bërë gjëra thjeshtë dhe e drejtpërdrejtë.

Një nga përcaktimet më të zakonshme është ajo e PKSH (Certified Kontabilist Publik), megjithatë, vetëm për shkak se ajo është e njohur gjerësisht nuk do të thotë se është titulli i duhur për ju. Let’s do a CIA vs CPA comparison to find out just how different these positions are.

Job Descriptions

CIA

CIAS, kalojnë shumicën e kohës së tyre kryerjen e auditimeve të brendshme. CIAS janë përgjegjës për të siguruar që të gjithë i të e janë të pasur dhe të t-së janë duke kaluar kur është fjala për "financat të kompanisë.

Ky pozicion kërkon një nivel të lartë të moralit për të siguruar që paratë nuk është duke u mashtruar ose keqpërdorur në asnjë mënyrë.

CPA

CPAs, ne anen tjeter, kanë një certifikim më të gjerë dhe mund të jetë përgjegjës për kryerjen e një numër të vendeve të punës të ndryshme, të tilla si përgatitja tatimit mbi të ardhurat, mbajtja e të dhënave, këshillues, dhe auditimin e pasqyrave financiare për të siguruar që ato janë në përputhje me GAAP.

CPAs duhet të kalojë një seri të 4 testet rigoroze për të bërë të licencuar. Each state has its own educational and experience requirements for CPA licensure.

Arsim dhe punës Kërkesat

CIA

Para se ju mund të bëhet një auditor i brendshëm Certifikuar, ju duhet të përmbushë kërkesat e caktuara arsimore.

Kandidatët e CIA-s duhet të plotësoni një 4 shkallë vit pas shkollës së mesme nga një universitet i akredituar. Ju do të kërkohet për të treguar prova të përfundimit, duke siguruar një kopje të diplomës ose transkripteve, ose një letër e konfirmimit nga universitetin tuaj.

Pasi të keni përfunduar diplomën duhet të fitojë 2 vjet përvojë pune auditimit. Nëse ju vendosni për të ndjekur një diplomë master, kjo do të të llogarisë për 12 i 24 muaj përvojë pune.

Deri kohët e fundit, nuk ka sasinë e përvojës së punës mund të zëvendësohet për kërkesën arsimor, por rregullat kanë ndryshuar. Candidates are now eligible to sit and study for the CIA exam if they have:

i përfunduar 2 vjet të shkollës post-sekondar përveç që ka 5 vjet përvojë pune në fushën e auditimit
ose
i përfunduar 7 vjet përvojë pune verifikuar në fushën e auditimit.

CPA

Një nga dallimet e mëdha mes një CIA-s dhe CPA është kërkesat e tyre përkatëse të arsimit. Shteti në të cilin keni ndërmend për të praktikuar si një CPA përcakton në mënyrë specifike se sa arsimimi duhet të keni.

Për shembull, në Delaware ju janë të nevojshme që të ketë një diplomë bachelor plus 2 vite përvojë pune të përgjithshme të kontabilitetit për të marrë licencën CPA tuaj. Megjithatë, në Kaliforni ju duhet një diplomë universitare (150 Kreditë) dhe 1 year of accounting work experience to get licensed as a CPA. CIAS Ndryshe, të cilët janë të certifikuar në nivel kombëtar, CPAs duhet të marrë një licencë për çdo shtet në të cilin ata praktikojnë.

Duke marrë provimin

CIA

Provimi CIA ka qenë kohët e fundit kondensuar nga një provim 4-pjesë në një provim 3-pjesë.

Pjesë 1 e provimit të CIA-s fokusohet në aktivitetin e auditimit të brendshëm, objektiviteti dhe konceptet e qeverisjes. Ajo gjithashtu mbulon si për të identifikuar rreziqet, drejtuesit, dhe planifikimi.

Pjesë 2 përfshin çdo gjë nga angazhimeve të auditimit dhe mashtrimit për të dokumentit dhe raportit auditimeve.

Pjesa e fundit e provimit të CIA-s mbulon analiza të biznesit dhe teknologjisë së informacionit.

CPA

Për t'u bërë një CPA ju duhet të kalojë 4 Provimet veçanta. Katër seksionet e provimit CPA janë:

  • Auditimit dhe Vertetim (AUD)
  • Kontabiliteti financiar dhe Raportimi (FAR)
  • Rregullim (REG)
  • Mjedisit të Biznesit dhe Konceptet (BEC)

Rrogë

Siç mund ta shikoni, të dyja rrugët e karrierës të kërkojnë një shumë mjaft e shkollimit dhe punës përvojë. Për shumë njerëz ajo vjen poshtë për atë që do të jetë më fitimprurës në të ardhmen, e cila na sjell në një krahasim të pagës së CIA-s vs CPA.

Me shumicën e pozitave, Pagat ndryshojnë mjaft në varësi të faktit nëse ju jeni një qira hyrje të nivelit të ose të rrinë në një zyrë qoshe në mesin e partnerëve të tjerë në firmën tuaj.

Sipas Payscale.com, Auditorët e Brendshëm të bëjë në mes të $47,800 dhe $58,500 një vit, me auditorët e brendshëm të nivelit të lartë të menaxhimit dhe duke e bërë më pranë $100,000 ose më shumë. Payscale.com listat gamën e pagave të një CPA si në mes të $41,800 dhe $98,400 një vit, me nivel të lartë CPAs përvojë duke bërë sa më shumë që $125,000, nëse jo më shumë.

Sigurisht, në varësi motivimin tuaj dhe aftësinë për të lëvizur deri në shkallë të karrierës, ju kanë potencial për të fituar në mënyrë të konsiderueshme më shumë në dy karrierat.

Nëse keni ndonjë përvojë me këto 2 Emërtimet e kontabilitetit dhe do të donte të ndajnë atë me lexuesit tanë, ju lutem të lënë një koment në kutinë më poshtë, Unë do të të duan të dëgjojmë nga ju!

© Copyright 2019 CrushTheCIAExam.com. Të gjitha të drejtat e rezervuara.